Dieta genetica – un stil de viata dupa ADN-ul fiecaruia

dieta genetica dieta de slabit 01Vrem nu vrem, suntem suma mostenirilor noastre de familie, iar o dieta de slabit corect alcatuita trebuie sa tina cont de particularitatile genetice ale fiecaruia.

Dupa cum stii, ai mostenit mai mult decat doar ochii albastri, parul saten si picioare lungi de la mama ta sau de la tatal tau – ai luat, de asemenea, un set de gene care te definesc in intregime. Esti o persoana matinala? Ai energia unui sportiv sau esti mai mult o leguma? Poti sa mananci tot ce vrei si nu castigi in greutate? Cele mai multe dintre aceste tendinte sunt programate de ADN-ul tau.

Constructia ta genetica poate, de asemenea, prevesti mai multe afectiuni precum bolile de inima, diabetul, Alzheimer, dar si obezitatea.Vestea buna este ca modul in care aceste gene functioneaza nu este batut in cuie. Unele gene pot fi activate sau dezactivate, in functie de stilul tau de viata.

O harta genetica poate schimba viitorul

dieta genetica dieta de slabit 02

Mai incurajator decat atat poate fi faptul ca oamenii de stiinta care studiaza legatura dintre genele noastre si modul in care traim – domeniu cunoscut sub numele de nutrigenetica- au adoptat un model revolutionar de cercetare. Ei urmaresc ca, in viitor, o vizita de rutina la medicul pediatru sa includa analizarea hartii genetice a unui copil, pentru a identifica factorii de risc pentru boli si, cel mai important, pentru a prescrie o dieta specifica, exercitii fizice personalizate si, in unele cazuri, tratament medicamentos.

José Ordovas, director al Laboratorului de Nutritie din cadrul Universitatii Tufts declara: “Sper ca in viitorul apropiat sa putem determina daca cineva are o gena care ii poate determina obezitatea sau daca este predispus la diabet.”

Tot el declara: “Am descoperit în cazurile studiate ca dieta potrivita sau schimbarea stilului de viata poate anula aceste riscuri”.

Alimentatie in functie de propriul ADN

dieta genetica dieta de slabit 03

Sa luam drept exemplu broccoli. Broccoli are in compozitia sa produse chimice care pot ajuta organismul sa se apere impotriva cancerului. Dar, daca faci parte din acea categorie de 50% din populatie, care nu are gena GSMT1, corpul tau secreta multe astfel de produse chimice, înainte de a avea timp sa faca un bine organismului. Un studiu din 2005 facut de Institutul de Cercetari Alimentare din Marea Britanie a evidentiat faptul ca persoanele care nu au gena GSMT1 trebuie sa manance portii suplimentare de broccoli pentru a obtine beneficii.

dieta genetica dieta de slabit 04

Bei cafea in fiecare zi, dar este acest obicei bun pentru oricine? El este bun in functie de ce versiune a genei ai. Gena “rapida” sau “lenta” controleaza modul in care cafeina este defalcata în ficat. Cercetatorii de la Universitatea din Toronto, au constatat ca o persoana cu un metabolism lent, care bea doua-trei cesti de cafea în fiecare zi, este cu 36% mai predispusa la un atac de cord decat o persoana care bea o singura ceasca.

dieta genetica dieta de slabit 05

Aceste studii genetice demonstreaza ca recomandarile nutritionistilor nu sunt neaparat bune pentru toata lumea, iar in unele cazuri ar putea face chiar rau. Dietele eficiente vor fi cele determinate dupa analizarea unui intreg cod genetic, in combinatie cu stilul de viata si mediul in care traieste fiecare.

*

*

*

Related posts

Top